Nu mai este mult și sezonul estival se termină. A mai trecut o vară, ne-am mai bălacit în piscina din spatele casei, am avut momente de relaxare, dar au fost si zile când a trebuit să ne ocupăm de tratarea apei. Acest ultim amănunt, cu siguranță ne-a dat batăi de cap!
Când vine vorba despre întreținerea piscinei toata lumea face greșeli! Vestea bună este că puteți să învățați din greșelile altora, astfel încât sa nu le faceți și dumneavoastră!
Da, da… 🙂 Ce credeați ca nouă nu ni s-a întâmplat?
Ei bine… de-a lungul timpului și noi ne-am confruntat cu situații în care nu am stiut din prima de ce se întâmpla anumite lucruri.
Iată deci, o listă cu 10 lucruri pe care NU TREBUIE SĂ LE FACEȚI atunci când vine vorba de întreținerea piscinei.
1. Tratarea apei cu clor șoc pe timpul zilei.
Tratarea apei cu clor șoc se face cel puțin o data pe săptămână. În felul acesta substanța care ajunge în apă se ”agață” de particulele existente și le ”omoară”. Aceste particule nu trebuie să rămână în apă. Tratarea apei cu clor șoc, exact asta face! Vă scapă de ele! Pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie făcut pe timpul nopții. Dacă il faceți ziua, soarele va accelera consumarea clorului, iar cantitatea pe care va trebui să o folosiți va fi mai mare!
2. Perierea necorespunzătoare a piscinei.
Știți desigur că trebuie să aspirați piscina. Dar acesta nu este singurul lucru pe care ar trebui să îl faceți. După ce ați terminat de aspirat, folosiți o perie specială pentru a ajunge și în locurile mai greu accesibile (în spatele scărilor, pe linia apei, pe trepte sau pe scările metalice și în colțuri). Această operațiune va împiedica formarea algelor.
3. Folosirea robotului în cazul în care aveți probleme cu algele
Daca sesizați că există alge în piscină, nu vă rezumați doar la aspirarea ei. Dacă folosiți sistemul de aspirare manual, nu veți face altceva decât să aduceți algele înapoi în piscină prin intemediul sistemului de filtrare! Așa că înainte de a apela la această soluție, asigurați-vă că filtrul dumneavoastră este setat pe funcția ”waste”. E drept că veți goli o buna parte din apă, dar vă asigurați că scăpați de alge si că acestea nu se întorc în apă. Folosirea unui robot automat nu vă va scăpa de alge, pentru că nici el nu poate să le scoată afară. Așadar, cea mai bună soluție este folosirea substanțelor algicide.
4. Ignorarea valorilor ph-ului si clorului.
Dacă ph-ul apei este scăzut, înseamnă ca apa este acidă. Algele nu cresc în apă acidă, dar nu vă bucurați foarte tare! Chiar dacă apa poate părea curată, menținerea unui ph scăzut poate afecta grav echipamentul piscinei (pompa, filtrul, liner-ul, sistemul de încălzire, prelata, etc.) O apă cu un nivel al ph-ului scăzut poate duce la pierderea garanției echipamentelor, pentru că în situatiile acestea, producătorii nu iși asuma defecțiunile.
5. Curățarea repetată a sistemului de filtrare.
Sistemul de filtrare trebuie și el curățat periodic. Funcția ”backwash” face exact acest lucru. Apa din piscină este trecută prin filtru si scoasă afară prin intermediul valvei de scurgere. Operaținea de curătare este importantă, dar nu trebuie făcută foarte des. Verificați în cartea tehnică a sistemului de filtrare care sunt valorile de presiune normale ale filtrului și nu curățati niciodată daca acestea nu au fost atinse!
6. Adaugarea clorului șoc prin intermediul skimerului la piscinele cu clorinator automatic.
Aceasta este de departe cea mai mare greșeală pe care puteți să o faceți! De ce? Pentru că sistemul dumneavoastră de filtrare poate să explodeze la propriu! Iată și cum se poate întâmpla acest lucru.
Clorul șoc în compinație cu clorina formează un gaz mortal. Asă că, dacă piscina dumneavaostră este echipată cu un clorinator automatic atașat sistemului de filtrare și turnați clor șoc în skimmer, clorul si clorina se vor combina și vor duce la explozia clorinatorului! Aveți grijă, pentru că au existat cazuri de ranire gravă!
7. Adăugarea clorului șoc direct în apă.
Clorul șoc are o concentrație foarte mare. Proprietătile clorului sunt acelea de a albi materialele. Așa că dacă aveți o piscină cu liner, nu turnați clor direct în apă. Pentru că granulele nu se vor dizolva suficient de repede și odată ajunse pe fundul piscinei vor păta liner-ul. Și asta nu e tot! În cantități mari, clorul distruge materialele, așa că linerul se poate subția și chiar rupe!
Asigurați-vă că dizolvați clorul înainte de a-l turna în apă! Vă protejați liner-ul si aveți siguranța că distribuirea lui în apă este mai rapidă si mai eficientă. Nu uitați să vă protejați ochii și mâinile cand utilizați clor. Ochelarii de protecție și mănușile sunt obligatorii!!
8. Folosirea sistemului de filtrare pe o perioadă mai scurtă de 8 ore/zi
Folosiți sistemul de filtrare și pompa cel puțin 8 ore pe zi. Aceste doua echipamente sunt acelea care vă mențin piscina curată. Este important să vă asigurați că toată apa din piscină trece macar o data prin ele în timpul unei zile. Cu cat apa este mai filtrată cu atât mai mic este riscul să aveți probleme.
9. Neglijarea testării apei din piscină
Testarea apei vă asigură că ați dozat corespunzător chimicalele. Măsurați zilnic valorile ph-ului și ale clorului cu ajutorul unei truse de analiză și dacă aveți posibilitatea faceți un test amplu al apei măcar odată pe lună.
Cam acestea ar fi cele mai des întâlnite greșeli pe care proprietarii de piscine le fac atunci când vine vorba despre întreținere. Noi vi le-am enumerat, dumneavoastra le-ați luat la cunostiință, nu ne ramăne decât să vă urăm ca de obicei: